• Ruddy Vinck

Soms komt kennis eerst en inzicht later


Vlajo, dat staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen, start vanuit de idee dat de kiem voor het ondernemend denken en doen in het onderwijs wordt gelegd. Om die te laten ontkiemen hebben ze een aantal initiatieven waardoor ze de ondernemingszin en de ondernemerscompetenties kunnen (laten) ontdekken en groeien.

Mijn dochter had dit jaar de gelegenheid om kennis te maken met en deel uit te maken van een “mini-onderneming”. Door het bescheiden aantal leerlingen in haar klas werd het een echt klasproject. En stond er, na het zoeken van plaats en functie in hun onderneming, meteen een team voor haar klaar.

Wat heeft ze zo al ervaren rond succesvol samenwerken ?

Wat weet ze me te vertellen?

Succesvol samenwerken, ondernemen doe je niet zo maar. Er komen wel een aantal “dingen” bij kijken. Om iedereen te betrekken, te motiveren moet je al starten met een gemeenschappelijk doel.

Iedereen moet z’n verantwoordelijkheid nemen en de toegewezen taken en opdrachten tijdig (deadlines) afwerken.

Het onderlinge vertrouwen is ook een belangrijke factor.

Een positieve houding en onderling respect versterkt hierbij de teamgeest. Het komen tot een duidelijke takenverdeling bleek ook een leerproces, met een duidelijke omschrijving op papier als resultaat. Vooral het uittesten van “wie doet wat niet tenzij hij/zij er om gevraagd wordt” was bij de opstart aan de orde.

Het was snel duidelijk dat omwille van het voorgaande een goede communicatie belangrijk is voor het welslagen van het project en het functioneren van het team.

Zo ‘n mini onderneming kan je zien als een extra belasting op het normale schoolprogramma.

Een aangename “werksfeer”, startend bij de positieve benadering van de opdracht, was dus wel aan de orde. Er werd ervaren dat een duidelijke structurele uitleg helpt en dat interpretatie contraproductief kan werken.

Als tips voor de communicatie in het team geeft ze het praten in de ik vorm, het actief luisteren, de juiste lichaamshouding en het assertief zijn mee.

Ze is nu al welkom in mijn team maar als ze dit pakketje kernwoorden meeneemt en oefent tot ze vanzelfsprekend zijn wordt haar toekomst een geslaagde onderneming.

PS: Dat de mini-onderneming winst maakte in een omgeving waar niet alle kosten werden verrekend mag geen bezwaar zijn. Maar als het van Vlajo naar Vlaio gaat heb je nog net wat meer nodig. Kennis opdoen via de ervaring van anderen kan o.a. via het Eerste Kwartaal op Canvas.

#Vlajo #samenwerken #diversiteit #minionderneming

3 views
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Moppelhorst / MOPLBOom - Belgium                          moplboom@ruddyvinck.be                            0032 - 478 44 28