• Ruddy Vinck

Ga naar start of kies een kans kaart !


Ik wil het over Teamopoly hebben en de Belgische primeur binnenkort.

Maar er is de link naar Monopoly. Mijn eerste kennismaking met het “enige echte” Monopoly bordspel dateert vanuit de tijd voor m’n eerste kalverliefde. Het was een Nederlandse editie en zo leerde ik wel de Kalverstraat in Amsterdam kennen.

Het spel bestaat ondertussen al naargelang de invalshoek meer dan een eeuw of toch minstens al 80 jaar zoals o.a. de Nederlandse editie. Monopoly staat, zo kan ik bevestigen als ervaringsdeskundige, al jaren garant voor veel speelplezier en mag gerust een klassieker genoemd worden.

Klassieker die ondertussen wel in meer dan 100 landen en bijna 40 talen een topper is geworden, in een aantal nieuw jasjes is gestoken en aangepast werd aan deze tijd van “games” ipv spellen.

Bij veel mensen wekt dit spel nostalgie op, maar – zo leren peer groepen en competities - het is ook nog steeds een fantastisch spel om voor de eerste keer te spelen.

En fantastisch is het ook om voor een eerste keer “Teamopoly” te spelen.

Heb je dan iets aan, zoals bij het oorspronkelijke spel, bv.tactiek ? Misschien. Aan geluk ? Wie weet, het kan zeker geen kwaad. Is het doel van het spel om groot te worden door straten te kopen, of huizen en hotels neer te zetten ? Niet echt. Wordt je er rijk(er) van ? Dat zeker ! - R.Vinck

Met Teamopoly verwijs ik naar een spel dat werd ontwikkeld door dr. Meredith Belbin en zijn medewerkers van de ITRU in Cambridge. Ondertussen vind je, los van de Belbin Associates, de naam immers ook verbonden aan teambuilding activiteiten of andere spelvormen die je samen doet.

Belbin’s Teamopoly is de afgelopen drie decennia een niet aflatende bron van inzichten geweest. Een permanente bron ook van leerzame, spraakmakende en onvergetelijke belevenissen.

De Teamopoly vorm is geëvolueerd tot een uitdagende oefenvorm die de waarde van het Belbin-model inzichtelijk en invoelbaar maakt en bewijst. En tot een competitief spel waarbij de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgen. Dat zorgt voor de nodige opwinding maar soms ook frustratie. Rode draad door het spel blijft wel het spelplezier, de fun.

“Een heel krachtige manier om de eigen sterktes en het functioneren in een team op een aangename manier te ontdekken.” M.Belbin

Je hebt voor de Belbin Teamopoly wel meer dan de 1 à 4u bij het klassieke bordspel nodig. Een tweedaagse formule is aangewezen, vaak is dat dan een eerste dag met avondprogramma en een tweede dag met alleen de ochtend.

Ook de locatie speelt z’n rol niet alleen voor de fun of voor de samenwerking maar vooral voor de opportuniteiten om de algemeen fonds en kans kaarten optimaal te gebruiken.

Alea iacta est. Toch wat mijn aanwezigheid op de Teamopoly tweedaagse (8-9/6) in Chateau Thermes de Cugnon (Semois) betreft.

Tijdens de Pygmalion zuurstofdagen is er de Belgische primeur van het spel.

Ga naar start en laat deze “Belbin-experience” bij uitstek ook jouw ervaring zijn.

#teamopoly #Belbin #teamwork #Mo #Monopoly #BelbinsTeamopoly

8 views
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Moppelhorst / MOPLBOom - Belgium                          moplboom@ruddyvinck.be                            0032 - 478 44 28