• Ruddy Vinck

Vraag 691 – neen geen FAQ - over loopbaancheques


De parlementaire vraag van Miranda Van Eetvelt en het antwoord van haar partijgenoot Philippe Muyters leert ons dat loopbaancheques aan populariteit winnen en door steeds meer Vlamingen worden aangevraagd. Door 26.977 inwoners van Vlaanderen en Brussel in 2015 om precies te zijn.

Het antwoord bevestigt ook dat Minister Muyters zeer positief is over de resultaten. Hij verwijst hierbij naar een evaluatierapport waaruit blijkt dat de Vlaamse overheid geslaagd is in de doelstellingen om meer mensen te stimuleren om actiever over hun eigen loopbaan na te denken en om de markt van de loopbaanbegeleiding te verbreden.

De VDAB heeft zich tot doel gesteld om de kwaliteit van het aanbod te verbeteren. Wat ik persoonlijk toejuich. Er komen enkele beperkte wijzigingen waaronder een duidelijkere definiëring van de loopbaanbegeleiding en de nazorg. Niet dat hun enquêtes, feedback en tevredenheidsmeting slechte resultaten oplevert. 84,8 % is tevreden over de dienstverlening van centra zoals Pygmalion.

Uit het cijfers in de tabellen van het parlementaire antwoord blijkt dat de populariteit van het systeem stijgt met de jaren. Het aantal opgestarte / aangevraagde loopbaanbegeleidingen was in

2013 4.202 / 7.230

2014 14.658 / 20.070

2015 20.428 / 26.977

Volgens de cijfers waren het in 2015 met 67.62% vooral hooggeschoolden die gebruik maakten van het systeem. Een percentage dat we ook terugvinden in het voordeel van de vrouwen (67.31%) bij de M/V indeling. De cijfers over de leeftijd van de aanvragers van loopbaancheques leren dan weer dat 50-plussers (12,59 %) en -25-jarigen (2,71 %) minder gebruik maken van het aanbod.

Wil je de cijfers van de statistieken voor 2016 of 2017 beïnvloeden weet dan dat het systeem van loopbaancheques ingevoerd werd op 1 juli 2013 ter ondersteuning van werknemers of zelfstandige, die in Vlaanderen of Brussel wonen, bij beslissingen over en tijdens hun loopbaan. Indien je de laatste twee jaar minimum één jaar aan het werk was kom je in aanmerking voor een loopbaancheque. Eén cheque kost 40 euro en is goed voor vier uur loopbaanbegeleiding, een infogesprek en een nazorgsessie in een gemandateerd loopbaancentrum.

#careercoach #loopbaancoach #loopbaanbegeleiding #Belbin #teamrollen

13 views
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Moppelhorst / MOPLBOom - Belgium                          moplboom@ruddyvinck.be                            0032 - 478 44 28