Belbin, Cumps en voetbal vanaf de zijlijn bekeken

Vandaag kon je er niet naast kijken op de sociale media. Gent heeft een Gouden Schoen trio. En dan heb ik het over de club in de Jupiler liga. En toch niet over voetbal. Maar wel over leiderschap, overtuiging, keuzes maken, vertrouwen in elkaar en trouw blijven aan de eigen principes. En als ik mezelf – uit een ver voetbalverleden - mag citeren

“Ja, ik wil winnen. Maar dan wel winnen op eigen kracht. Al mag een beetje hulp van de tegenstander wel.”

Met een licht aangepaste intro herneem ik het artikel dat ik ten tijde van de kampioensviering plaatste.

 

Ja, ik geloof !

Het huidige succes van Gent ontstond volgens mij vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om succesvol te zijn als voetbalclub op basis van een visie. Een visie die de lange termijn overleeft en gebaseerd is op verandering vertrekkend vanuit een gezonde financiële basis. Die een club als een bedrijf ziet, bij de marketing de juiste doelgroepen kiest en zijn stakeholders treffend weet te bepalen. 

 

Vertrouwen

Het waarmaken van zo’n visie die haaks staat op modale insteek bij de Belgische voetbalclubs  vraagt drastische keuzes. Als resultaat zet je dan een bedrijfscultuur neer die in lijn is met de visie en die gedragen wordt door de “werknemers”. Die bewaken – in het optimale scenario - de cultuur als vanzelf. Daardoor ontstaat onderling vertrouwen. Vertrouwen dat niemand van de uitgangsvisie van de club afwijkt. Vertrouwen dat iedereen hetzelfde doel nastreeft. Vertrouwen dat dit in het belang van iedereen is.

 

“Wij” laat Gent scoren als team

Natuurlijk kunnen alle leden van de kern goed “ballen”. Konden ze dat niet, dan zouden ze als team nooit tot de ambitie om kampioen te spelen gekomen zijn. Ook al was dat trapsgewijs via de beste van (Oost-)Vlaanderen, het bereiken van de play-offs, het behalen van Europees voetbal en uiteindelijk die 1ste plaats. Het succes komt er na het vertrouwen. Vertrouwen, ditmaal, in de tactische keuzes, de medespelers, het eigen kunnen. En het komt na veel, heel veel trainen om elkaar nog beter te maken.  

 

Geef ieder zijn (team)rol

De man van de snelle actie, de spits die weegt op de verdediging, het dribbelwonder, de klaar kijkende middenvelder, de stofzuiger, de rots in de branding, de man met de splijtende pas in de voeten, de patron….voor de supporters is het duidelijk wie wat doet. En voor de trainer ook, al benoemd die het wel anders. In zijn team heeft elk lid een vaste functie, een zekere opdracht, een tactische richtlijn die dient te worden gevolgd. En rekent hij op het scorend vermogen van …iedereen. De discipline en de rollen die iedereen vervult op het veld zijn veeleisend. Niet het eigenbelang primeert, niet enkel zelf willen “scoren”, niet het gaan voor de persoonlijke eer. De leden van de kern, van de groep, van de club realiseren zich maar al te goed dat ze in een topteam een positie moeten, mogen, kunnen vervullen, waarin ze alleen schitteren als ze het echt samen doen. Als ze gaan voor samen winnen.

 

Wat hebben we geleerd ?

De inspiratie komt niet alleen uit het Gent kampioen verhaal maar ook uit de vele “leadership” boeken, cursussen en internet info. Omdat ik jarenlang met het nummer vier op de velden rondliep ga ik nu voor 5 to do’s voor de leidinggevende. Ook die in de loges.  

 

Ga voor anders

Leer dat je allereerst een visie moet hebben, dat je die visie scherp moet stellen in een plan van aanpak. Hou je overtuiging vast blijf oefenen dan kom je ver. Doe het niet om het anders zijn, maar op basis van een innerlijke overtuiging dat ditmaal anders ook beter is.

 

Verandering vereist moed

Spelers verkopen die een meerwaarde hebben. Kiezen voor een nieuw stadion. Opteren voor het lange termijn succes. De dialoog. Bewust keuzes maken dus.

 

Omschrijf duidelijke (team)rollen

Spreek in de organisatie duidelijke taken met elkaar af. Maak een structuur op basis van persoonlijke kwaliteiten. Snap wat talent is en zet daar mensen op in. Een huizenhoge uitdaging voor het doorsnee clubbestuur.

 

Oefen, oefen, oefen en leer

Vooral op het speelveld komt dit in beeld. Chapeau voor de trainer. Die benutte de kwaliteiten van de individuele spelers maximaal. En dit, ook al was ik er niet bij, komt   door het niet aflatende oefenen en door het leren van elke gemiste kans, van elke foute beslissing tijdens een fase. En dit zowel op als naast het veld. 

 

Deel verantwoordelijkheid

Het is vandaag belangrijk om de verantwoordelijkheid voor het behoud van de organisatie, structuur en principes volledig te delen. Er speelt meer in het succes van een club dan alleen de voorzitter, trainer of manager. Geef iedereen, ook de supporters, een taak, een opdracht met verantwoordelijkheid mee op je weg naar succes.

 

Nog een goede tip

Al zal die gezien het voorgaande wel niet echt nodig zijn daar in Gent. Dit succes kan niet gevierd worden als een individuele prestatie. Dit is een teamsucces, het resultaat van een groep mensen. Het succes van iedereen die een essentiële bijdrage heeft geleverd aan Gent kampioen 2014-2015. Vier met z’n allen, geniet van elkaar en …

 

 

Please reload

MOPLBO-log

Zin in een andere "brainstorm" ?

October 8, 2019

1/10
Please reload

Recente Posts

July 12, 2019

Please reload

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
Tag Tag Tag
Please reload

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Moppelhorst / MOPLBOom - Belgium                          moplboom@ruddyvinck.be                            0032 - 478 44 28