top of page
  • Ruddy Vinck

Het cijfer 7 en de kleur blauw.


Het cijfer 7 en de kleur blauw. Blijkbaar hebben de meeste mensen een opvallende voorkeur voor dat cijfer en die kleur. Ook al weten we dat de wijze waarop men kijkt en de wereld rondom zich waarneemt op een bepaalde manier vertekend wordt.

Rare kronkels. Er zijn er wel wat. Het boek "Uitglijers - Waarom we fouten maken en hoe we ze kunnen voorkomen" van Joseph Hallinan biedt een mooie bloemlezing. De schrijver verzamelde heel wat (onderzoeks)materiaal om aan te tonen dat ons leven vol zit met alledaagse fouten, vergissingen en ...uitglijers. De litteratuur lijst van zo'n 20 pagina's laat uitschijnen dat het een boeiend en uitnodigend onderwerp en onderzoeksgebied is. De vele verhalen in het boek leren in te zien hoe het brein werkt. En dus ook niet werkt. We veronderstellen immers al te vaak dat we weten hoe het werkt.

Met de komende "Belbin Inspiratiedag" op de agenda deed het me terugdenken aan de eigen ervaring met zo'n rare kronkel in de geest tgv de vorige editie.

Er valt een uitnodiging in de mailbox. Een vraag tot deelname aan een congres-dag. En omdat het onderwerp je boeit en je het gevoel hebt dat je er bij moet zijn, ook al is het programma niet gekend, noteer je het meteen in je agenda. Je praat regelmatig over die dag, je spreekt er collega’s over aan, je wordt erover bevraagd kortom je vergeet het niet en je kijkt er naar uit. Je gebruikt de sociale media om de dag aan te kondigen. Je mailt naar je “klasgenoten” van de Belbin masterclass om te zien of ze dan ook present tekenen. En ja je kijkt er naar uit om ze weer te zien en om bij te praten.

En dan in een gesprek wordt verwezen naar volgende week. Neen, toch zaterdag. Nee, neen, dinsdag! Snel wordt nog even gecheckt welke datum er op de uitnodiging staat en op de factuur en op het programma en in mails en …..

Blijkbaar lees je niet altijd wat er staat: of het nu de 1ste, 12de of zelfs de 33ste is, je ziet het niet staan. Want niet belangrijk. Je hebt het immers al genoteerd en je weet al twee maanden dat het dit weekeinde is want je hebt wat geregeld.

En zolang dan geen extra element wordt toegevoegd dat de 1ste, 12de of 33ste en in dit geval de 29ste beter plaatst blijft dat zo in je geest zitten netjes geagendeerd in één of andere hersencel. Want blijkbaar niet getriggerd. Niet eerder. Het is pas bij de toevoeging “volgende week”, want dat is voorbij het weekeinde, of het benoemen van de dag nl dinsdag, waarvan je zeker weet dat die niet in het weekeinde valt, dat er een belletje gaat rinkelen. Toegegeven het was meer een alarm dat afging. Een overvolle afspraken dinsdag in de eigen agenda laat je wel even schrikken en slikken.

Krisis ? Kans !! Ik zag het beeld tijdens een eerdere presentatie voor me en met een positieve ingesteldheid en de nodige kwetsbaarheid ben ik aan de slag gegaan. Het is me gelukt, ik heb me aan de andere kant gezet van het zesje dat toen een negen werd.

De volgende "Inspiratiedag" is op een 14de, wat 2x 7 is. Als ik dan een blauw jasje aantrek zit het meteen goed.

Recent Posts

See All
bottom of page