top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

Teamrolcomplimenten


Teamoefening rond feedback geven

Hoe jij een compliment ontvangt en zeker hoe je het geeft, het gedrag dat je daarin laat zien en jouw voorkeur heeft, komt voort uit hoe jij natuurlijkerwijs gewend bent om dingen te doen en met anderen om te gaan, door wat je zelf hebt aangeleerd. Dat verschilt van mens tot mens.*

De lieve collega’s van Belbin UK maakten dat (op een niet al te serieuze manier) inzichtelijk door voor elk van de negen Belbin teamrollen uit te vergroten hoe zij omgaan met het geven en ontvangen van complimenten.


*we gaven in een vorige blog wat tips mee. Goed gedaan toch ;-)


Bedrijfsman

Wat jou betreft gaat er in dat stilstaan bij successen al vlot een hoop tijd zitten. Terwijl er nog zoveel te doen is. Zonde toch? Eén e-mail aan het hele team gaat veel sneller. Voor zoiets hebben we juist ‘Allen antwoorden’ bedacht.

N.B.: dankjewel zeggen gaat niet over efficiency maar over erkenning. Neem de tijd om mensen persoonlijk en welgemeend te bedanken.


Brononderzoeker

Je zal – als je eraan denkt – uitbundig zijn in je lofuitingen – en de juiste woorden vinden om mensen een goed gevoel over zichzelf te geven.

Maar pas op: door jouw natuurlijk enthousiasme kan de ontvanger zich afvragen of je het ook werkelijk meent. Laat dat ook zíen.


Groepswerker

In iemand complimenteren ben jij een natuurtalent. Je bent empathisch en sensitief genoeg om aan te voelen wat nodig is en wanneer.

Bedenk wel: ga niet strooien met complimenten, want dan verliezen ze aan betekenis en kracht.


Monitor

Je zult waarschijnlijk even afwegen of die collega die pluim ook echt verdiend heeft. Om hem of haar dan zo neutraal mogelijk te bedanken. We hoeven nou ook weer niet in polonaise te gaan, toch?

Om over na te denken: laat je met die aarzeling niet net het goede moment passeren?


Plant

Hmm, misschien zat je zelf met je hoofd in de wolken en had je niet in de gaten dat een compliment op zijn plaats was.

Ingeving: vraag een vertrouwde collega om jou even een seintje te geven wanneer je weer meer in het hier en nu moet terugkeren.


Specialist

Grote kans dat je dankbaarheid toont voor hulp, bij iets wat jouw specifieke interesse heeft of waaraan je momenteel werkt.

N.B.: voorkom dat je binnen jouw team een ‘eiland’ wordt. Let erop dat je genoeg waardering toont voor de bijdragen van anderen.


Voorzitter

Jij hebt een geweldige neus voor het opsporen van verborgen talenten in een team en hoe je het beste uit mensen naar boven kunt halen. En dus ook hoe je ze het best kunt bedanken.

Top tip: delegeer het geven van complimenten en attenties niet aan jouw personal assistant.


Vormer

Je zegt dankjewel hier en nu, voor iets wat net gebeurd is. Klus geklaard en nu dóór!

Tip: even nadenken. Is dit het geschikte moment en de juiste plaats?


Zorgdrager

Je zult geneigd zijn om veel tijd te spenderen aan het precies in kaart brengen van de bijdragen van elk teamlid. Om de kaart die je aan elk teamlid gaat sturen zo fraai en persoonlijk mogelijk te maken.

Top tip: erkenning is belangrijk, maar overdaad schaadt. Zorg ook dat je beschikbaar ben voor jullie volgende uitdaging.


Complim-end

Meestal is het geven van een goed compliment een kwestie van eerst even nadenken en je inbeelden hoe jij denkt dat de ontvanger dat het liefst zou willen krijgen.

Niet hoe jij zélf benaderd zou willen worden.


Info : Belbin UK en NL

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page