top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

Elke dag complimenten-dag !


Complimenten als onderdeel van een positieve feedback

Hoe geef je een krachtig compliment?


Bij goed teamwerk hoort elkaar complimenten geven.

Hoe zorg je ervoor dat als zich de gelegenheid voordoet, jouw compliment ook een schot in de roos is?

Hieronder enkele direct toepasbare tips:


Jij bent jouw compliment

In verschillende opzichten. Met het geven van een compliment geef jij actief uitdrukking aan wat die ander bij jou teweeg heeft gebracht. De manier waarop jij en ik met complimenten omgaan, is aangeleerd gedrag.

De collega’s van Belbin UK maakten dat op een ludieke manier inzichtelijk door voor elk van de negen Belbin teamrollen uit te vergroten hoe zij omgaan met het geven en ontvangen van complimenten.


Welgemeend en specifiek

Een krachtig compliment begint met oprechtheid. De allerbelangrijkste bouwsteen van een compliment is dat je het ook werkelijk bedoelt als een lofuiting. Complimenteer iemand dus niet om hem daarna iets te vragen, ongezouten kritiek te geven en de klap te verzachten of om iemand bij tegenslag op te beuren. Als je voor zulke doelen een compliment gebruikt, gaan mensen je ook op andere terreinen en momenten wantrouwen.


Timing is essentieel

Kies het juiste moment om je compliment te geven. Wacht niet te lang, maar geef het compliment op een moment dat de persoon ervoor openstaat. Dit vergroot de impact en maakt het compliment waardevoller.


Geef complimenten persoonlijk

Hoewel digitale communicatie veel voorkomt, is het geven van complimenten in persoon nog steeds het meest effectief. Face-to-face complimenten tonen oprechte betrokkenheid en maken een blijvende indruk.


Benoem de impact

Een compliment is krachtiger wanneer je benoemt hoe de actie of kwaliteit van de persoon een positieve invloed heeft gehad. Laat zien dat je de waarde erkent die ze hebben bijgedragen.


Houd het kort en bondig

Een compliment hoeft niet langdradig te zijn om effectief te zijn. Houd het beknopt, zodat het compliment direct binnenkomt en de boodschap helder is. Vermijd vage complimenten. Benoem concrete aspecten waar je bewondering voor hebt.


Richt je op het proces, niet alleen het resultaat

Onderzoek laat zien dat mensen maar zelden erkenning willen voor het (eind)resultaat van hun inspanningen. Dat willen ze vooral voor hun aanpak en voor hun inspanningen. Complimenten die zich (vooral) richten op de uitkomst kunnen de ontvanger bezorgd maken. Want kan hij of zij dit succes in de toekomst ook herhalen? Richt je daarom in jouw compliment vooral op de tijd, de inspanning, de creativiteit of de zorg die de ontvanger aan het werk heeft besteed.


Deel de impact

Wanneer we iemand complimenteren, delen we in feite de impact die deze persoon met haar of zijn bijdrage op ons heeft gehad. Het krachtigste compliment is er een waarbij je de ontvanger laat zien wat die ander bij jou én anderen teweeg heeft gebracht. Bij het team, voor de werksfeer, de organisatie, etc.


Gebruik non-verbale communicatie

Naast woorden kan non-verbale communicatie de impact van een compliment vergroten. Gebruik een oprechte glimlach, oogcontact en positieve lichaamstaal om je waardering te tonen.


Wees authentiek

Blijf jezelf bij het geven van complimenten. Wees authentiek en gebruik je eigen woorden. Een oprecht compliment dat recht uit het hart komt, heeft de grootste impact.


Complim-end

Het doeltreffend geven van complimenten vereist oprechtheid, specifieke waardering en aandacht voor timing. Door deze tips toe te passen, wordt je beter in het tonen van goede omgangsvormen.

Vergeet niet hoe krachtig een compliment is zijn en hoeveel positieve invloed het heeft op de mensen om je heen.


Info : Belbin UK en NL

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page