top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

Zand in de machine ?


Voor wie het vandaag gemist heeft: de trainer van AA Gent (HVH) ligt buiten !

Ik haal een ouder artikel even terug op de schrijftafel. Niet om het over voetbal te hebben maar wel over leiderschap, overtuiging, keuzes maken, vertrouwen in elkaar en trouw blijven aan de eigen principes.

Het succes van Gent de voorbije drie jaren ontstond volgens mij vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om succesvol te zijn als voetbalclub op basis van een visie.

Een visie die de lange termijn overleeft en gebaseerd is op verandering vertrekkend vanuit een gezonde financiële basis.

Die een club als een bedrijf ziet, bij de marketing de juiste doelgroepen kiest en zijn stakeholders treffend weet te bepalen.

Vertrouwen

Het waarmaken van zo’n visie die haaks stond en staat op de modale insteek bij de Belgische voetbalclubs vraagt drastische keuzes. Als resultaat zet je dan een bedrijfscultuur neer die in lijn is met de visie en die gedragen wordt door de “werknemers”.

Die bewaken – in het optimale scenario - de cultuur als vanzelf. Daardoor ontstaat onderling vertrouwen. Vertrouwen dat niemand van de uitgangsvisie van de club afwijkt.

Vertrouwen dat iedereen hetzelfde doel nastreeft. Vertrouwen dat dit in het belang van iedereen is.

“Wij” laat Gent scoren als team

Natuurlijk kunnen alle leden van de kern goed “ballen”. Konden ze dat niet, dan zouden ze als team nooit tot de ambitie om kampioen te spelen gekomen zijn.

Ook al was dat trapsgewijs via de beste van (Oost-)Vlaanderen, het bereiken van de play-offs, het behalen van Europees voetbal en uiteindelijk die 1ste plaats.

Het succes komt er na het vertrouwen. Vertrouwen, ditmaal, in de tactische keuzes, de medespelers, het eigen kunnen. En het komt na veel, heel veel trainen om elkaar nog beter te maken.

Geef ieder zijn (team)rol

De man van de snelle actie, de spits die weegt op de verdediging, het dribbelwonder, de klaar kijkende middenvelder, de stofzuiger, de rots in de branding, de man met de splijtende pas in de voeten, de patron….voor de supporters is het duidelijk wie wat doet.

En voor de trainer (de “leider”) ook, al benoemd die het wel anders. In zijn team heeft elk lid een vaste functie, een zekere opdracht, een tactische richtlijn die dient te worden gevolgd. En rekent hij op het scorend vermogen van …iedereen.

De discipline en de rollen die iedereen vervult op het veld zijn veeleisend. Niet het eigenbelang primeert, niet enkel zelf willen “scoren”, niet het gaan voor de persoonlijke eer.

De leden van de kern, van de groep, van de club realiseren zich maar al te goed dat ze in een topteam een positie moeten, mogen, kunnen vervullen, waarin ze alleen schitteren als ze het echt samen doen. Als ze gaan voor samen winnen.

Wat hebben we geleerd ?

De inspiratie komt niet alleen uit het AA Gent verhaal maar ook uit de vele “leadership” boeken, cursussen en internet info. Een selectie van 5 to do’s voor de leidinggevende.

Ga voor anders Leer dat je allereerst een visie moet hebben, dat je die visie scherp moet stellen in een plan van aanpak. Hou je overtuiging vast blijf oefenen dan kom je ver. Doe het niet om het anders zijn, maar op basis van een innerlijke overtuiging dat ditmaal anders ook beter is.

Verandering vereist moed Spelers verkopen die een meerwaarde hebben. Kiezen voor een nieuw stadion. Opteren voor het lange termijn succes. De dialoog. Bewust keuzes maken dus.

Omschrijf duidelijke (team)rollen Spreek in de organisatie duidelijke taken met elkaar af. Maak een structuur op basis van persoonlijke kwaliteiten. Snap wat talent is en zet daar mensen op in. Een huizenhoge uitdaging voor het doorsnee clubbestuur.

Oefen, oefen, oefen en leer Vooral op het speelveld komt dit in beeld. Chapeau voor de trainer. Die benutte de kwaliteiten van de individuele spelers maximaal. En dit, ook al was ik er niet bij, komt door het niet aflatende oefenen en door het leren van elke gemiste kans, van elke foute beslissing tijdens een fase. En dit zowel op als naast het veld.

Deel verantwoordelijkheid Het is vandaag belangrijk om de verantwoordelijkheid voor het behoud van de organisatie, structuur en principes volledig te delen.

Er speelt meer in het succes van een club dan alleen de voorzitter, trainer of manager.

Geef iedereen, ook de supporters, een taak, een opdracht met verantwoordelijkheid mee op je weg naar succes.

Nog een goede tip: succes kan niet gevierd worden als een individuele prestatie. Vier het als een team, zie het als resultaat van een groep mensen. Als het succes van iedereen die een essentiële bijdrage heeft geleverd.

Het bovenstaande verhaal blijft voor mij van toepassing op AA Gent ook in dit moment van “crisis” , van een dip in de stijgende curve.

Maar wat te doen ?

De visie behouden of bijsturen, de verantwoordelijkheden bevestigen en het vertrouwen herstellen. De opportuniteit zien en een nieuwe start nemen door samen het zand uit de machine te halen.

De theorie naast is makkelijker dan de praktijk op je speelveld.

Recent Posts

See All
bottom of page