top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

1 Kerstman en 9 elfjes ?


Kijk maar goed rond want ergens dwaalt er nu een Belbin kerstman* rond in de wereld. Een wereld van dromen, van sprookjes, van wensen. En waarom niet ook in de “echte” wereld. Die van bedrijven met en zonder kerstbomen of van organisaties met of zonder stalletje.

* we houden we het bij de kerstman maar we weten dat die vacature elk jaar M/V en divers is.

En in zijn wereld heeft de Belbin kerstman de hulp van elfen. Meer bepaald van 9 elfjes met ieder een schat in hun elfen puzzeldoosjes. Een schat die verschillend is maar die elke elf wel even waardevol maakt.

Om het verhaal niet al te moeilijk te laten starten plaatsen we de elfen in dezelfde sociale context. Maar je leert al snel dat ze verschillen want ze hebben hun eigen overtuigingen. Ook hun ervaring in dienst van de Belbin kerstman is de voorbije jaren anders geweest. En naargelang hun vorm en peil van intelligentie kan je ook merken dat hun zelfinzicht verschilt. Ja dat negental heeft persoonlijkheid.

Een ongemeen boeiende wereld daar in Belbin-elfenland. Om wat nader kennis te maken kies ik voor de Monitor-elf. Die is al heel lang een goede vriend van mij. Ik ken hem zeer goed en hij is voor mij een bijzondere en waardevolle elf.

Het is een bedachtzame elf die wel overweegt en die zich zelden vergist. Hij zet ook de route uit voor de kerstman zodat die niet van hot naar her de wereld afreist om z’n cadeautjes te bezorgen. Zo hoeft de kerstman zich niet te stressen en valt de tijdsdruk weg.

Hij is wel niet de meest uitbundige van de bende. En omdat hij z’n enthousiasme niet altijd laat zien vinden sommigen hem koel, bijna zoals de winterse sneeuw.

Maar dat compenseert hij door het hele jaar bezig te zijn met welke cadeautjes er op de shopping lijst van de kerstman kunnen en mogen terecht komen. Welke geschenken goed genoeg zijn om uitgedeeld te worden.

En toegegeven hij heeft de Belbin-kerstman nog niet ontgoocheld.

Een zalige-kerst-elfen-wens ook al lees je dit pas na datum of in het nieuwe jaar.

Recent Posts

See All
bottom of page