top of page
  • Ruddy Vinck, Belbin fan, coach en trainer

Hé daar komt Pippi Langkous voorbij !


Change the rules not the colours...

Anuna De Wever die op de Afspraak is, misschien met de geschiedenis maar zeker op de televisie. En daar dan in het kader van spijbelen voor het klimaat Greta Thunberg als voorbeeld vermeldt.

De 15-jarige Zweedse die tijdens de recente klimaattop in het Poolse Katowice de wereldleiders een heuse bolwassing mocht geven. "Jullie zijn niet volwassen genoeg om te vertellen hoe de situatie werkelijk is". Het bleef dan ook opvallend stil.

Toen ik de video voor het eerst zag kwam me meteen de figuur van Pippi Langkous voor de geest. Niet dat Greta’s vlechten de zwaartekracht trotseerden en elk een kant op stonden. Of dat haar kousen of schoenen me op Pippi’s spoor brachten.

Neen ik zag vooral iets onvervaards, iets puberiaans ondeugend bij die jongedame met lef, eigen logica en eigen(zinnige) overtuigingen. Was zij geïnspireerd door Pippi ?

Ik weet via Tessy Puik’s artikel in Ontwikkeling in Organisaties dat een flink aantal mensen geïnspireerd zijn. “Er zijn dan ook al meerdere blogs en zelfs boeken geschreven over wat we kunnen leren van het leven van Pippi Langkous “(1).

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Change the rules. Neem de regels niet voor lief. Pippi stelt (on)uitgesproken normen en regels ter discussie. Of deze regels en normen nu van grote mensen komen of van kinderen maakt haar niets uit. Zij gaat af op haar eigen gevoel en geniet van de nieuwsgierigheid van zichzelf en anderen.

In bestaande ondernemingen en organisaties daarentegen vormen bestaande regels en normen veelal het uitgangspunt van denken.

Missen we het nieuwsgierig zijn naar hoe het ook anders kan? Wat is trouwens de bedoeling van regels en normen? Helpen deze regels en normen ons daadwerkelijk vooruit ? Of is het enkel een makkelijk houvast ? Uitdaging is om net als Pippi te spelen en te spiegelen. Door het zelf anders te doen, ontstaat er ruimte om tot een nieuwe invulling van normen en regels te komen die je vooruit helpen.

Leren is proberen en proberen is leren. Zeker voor Pippi die altijd op zoek is naar ontdekkingen en kansen want wat kan er fout gaan ? Niet voor niets is haar motto: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Deze uitspraak tevens titel (zie bronnen) van een boek heeft lange tijd op de ijskast gehangen ter inspiratie van m’n eigen kinderen.

Had ook van collega’s of van ondernemers kunnen zijn.

Binnen ondernemingen woekert de verleiding om met ver uitgewerkte plannen risico’s uit te sluiten en onzekerheid te reduceren. Pippi daarentegen heeft geen plan, zij omarmt de onzekerheid waar zij mee te maken krijgt. Het stelt haar in staat om te proberen en dus om te doen en te leren.

Is het geen uitdaging om werknemers levenslang te laten ontdekken, experimenteren en leren?

Pippi Langkous doet waar ze zin in heeft. Niet omdat anderen dat van haar verwachten, ze financieel onafhankelijk is of geen toezicht heeft. Los van je omgeving start je denken best niet bij een baas, een inspectie of een regel maar bij jezelf. Want waar krijg jij energie van? In welke visie geloof jij en waar willen je van betekenis zijn? Anticipeer op de omgeving door uit te gaan van deze energie, je eigen geloof en principes, in plaats van dat je reageert op je omgeving.

Change rules. Innovatie, verandering begint met het doorbreken van de bestaande regels. En als je problemen niet langer als problemen kadert en start met handelen vanuit de eigen principes dan kan je zoals Pippi je paard met één hand optillen.

(1) Bronnen:

  • Van Dijk, M. (2015). Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. De ondernemer.nl.

  • Van Iersel, S. (2014). Pippi’s 7 sprankelende lessen voor creativiteit. Sigridvaniersel.nl.

  • Weinier, C., Kupfer, C. (2006). Het Pippi Langkous principe. Richt je wereld in naar eigen zin. Forte Uitgevers B.V.

https://www.youtube.com/watch?v=EAmmUIEsN9A

Recent Posts

See All
bottom of page