top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

LeertipsWe reizen om te leren. Maar dat is nu even anders toch ?

Laat dan nu even geen zorg zijn ? Het is toch levenslang leren, wat ik logisch en positief vind en dan wordt het “we werken om (bij) te leren”.

Voor de (thuis)werkenden onder ons een aantal tips wat leren betreft.

· Begin vroeg met plannen. Studeer elke dag een beetje voor een vak. Het is effectiever 5 uur verspreid over 2 weken te studeren dan om die nodige vijf uur in één ruk te studeren. Haal elke keer dat je gaat studeren weer even terug wat je vorige keren hebt geleerd. Maar vooral spreid het studeren over voldoende tijd uit!

· Reeds aangehaald bij de vorige tip. Oefen je in het terughalen wat je eerder hebt geleerd. Probeer bv. uit je hoofd alles wat je geleerd hebt, zo gedetailleerd mogelijk, op te schrijven. Controleer vervolgens wat je hebt opgeschreven en hoe goed je het hebt gedaan. Welke informatie heb je gemist? Maak gebruik van oefentoetsen en ontwikkel ook je eigen manier om je kennis te testen.

· Werk ideeën, concepten die je moet leren gedetailleerd uit. Stel jezelf vragen: hoe werkt, wat je moet bestuderen precies ? Wat zijn de verbanden tussen de onderdelen van de te studeren opdrachten, lespakketten en oefenstof. Zoek de relatie met je eigen ervaringen en/of herinneringen.

· Blijf niet te lang bij 1 onderwerp hangen terwijl je studeert maar wissel van onderwerp, leerstof. Bestudeer de onderwerpen in wisselende volgorde. Zijn eer links te vinden tussen de verschillende studieonderwerpen.

· Zoek actief naar concrete voorbeelden en denk actief na over hoe het voorbeeld verband houdt met het abstracte idee om het beter te begrijpen. Bedenk ook je eigen voorbeelden.

· codeer leerstof zowel visueel als verbaal, werk dus zowel met plaatjes als met woorden. Zoek actief naar visualisaties van de ideeën die je moet bestuderen en leg ze in je eigen woorden uit. Maak ook eigen visualisaties.


Succes.

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page