top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

Ontslag ! Stress ?


Het leven bevat ook minder aangename kanten. Zo is ontslag een ingrijpende gebeurtenis die sterk stress bevorderend is. Je kan dus beter goed omgaan met zo’n situatie.

1. Ga voor de goed nieuws show.

Klopt. Het is niet echt bemoedigend om via radio, televisie en kranten te vernemen dat er weer zoveel werklozen zijn bijgekomen. OK we weten dat dit deel is van de realiteit van vandaag maar er zijn ook andere berichten. Over start ups, over uitbreiding, over aanwerving, over het vinden van een leuke baan.

2. Structuur biedt houvast

Wie geen reden heeft om ‘s morgens op te staan, wordt makkelijk passief. Hou daarom je ritme van opstaan, eten en slapen vast. Solliciteren is ook werken. Vraagt tijd en kan je best ook gestructureerd doen. Maar vergeet natuurlijk niet om af te wisselen met je favoriete ontspannende activiteiten.

3. Gun jezelf tijd

Tijd om je ontslag te verwerken en bewust na te denken over hoe je je toekomst ziet, over wat jij echt wilt voor je verdere carrière. Steek geen energie in de “waarom ik“ vraag, maak je geen verwijten, je hebt niet zelf voor deze situatie gekozen. En neem ook niet snel een baan aan gewoon om ze te hebben.

4. Maak van je omgeving nieuwe “collega’s”.

Je job weg betekent veelal heel wat contacten weg. Je bent dus aangewezen op je initiatief om mensen te ontmoeten. Laat niet na om met anderen te praten over je ontslag, over wat je bezig houdt, over hoe je je voelt. En ook nu is samen bewegen, aan sport doen, buitenactiviteiten inlassen een aanrader.

5. Zie de positieve kanten

Je hebt het nu makkelijker om de tijd te verdelen en om dingen te doen waar je voorheen niet de tijd nam, kon nemen. Naar de wekelijkse markt gaan, de kinderen zelf van school halen, die ene cursus volgen of die huiselijke klus waar je niet toe kwam.

6. Verken nieuwe horizonten

En maak kennis met nieuwe dingen. Doe wat je graag doet (sporten, creatief bezig zijn,…) maar net iets anders. Het daagt je uit.

Focus op wat je de voorbije dag een goed gevoel gaf. Noem het je successen, resultaten, dagelijkse overwinningen of je momenten van plezier en geluk. En het kan gaan om kleine, eenvoudige dingen.

Recent Posts

See All
bottom of page