top of page
  • Writer's pictureRuddy Vinck

Belbin gaat op reis (1)


Ik ga op reis en ik neem mee....Belbin en in dit geval ook José Houweling die eerder al crossing borders letterlijk nam. In een artikel daarover laat José weten dat ze

“ via collega-trainers enthousiaste verhalen gehoord over het gebruik van Teamrolmanagement in andere culturen, met name in Oost-Europa en China. Zij hebben me nieuwsgierig gemaakt. Ik ben benieuwd hoe het mij zal vergaan in het Midden-Oosten.”

De gelegenheid voor José Houweling was een achtdaagse cursus in Caïro voor een delegatie van watermanagers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika georganiseerd door Unesco-IHE . Samen met Jan Leentvaar mocht zij het onderdeel Teamrolmanagement verzorgen.

" In de groep zitten twee Egyptenaren, het contrast tussen deze landgenoten kon niet groter zijn. De ene man is joviaal, gastvrij, voor iedereen een woord, de gangmaker in de groep (Vormer, Brononderzoeker). De andere Egyptenaar is een stille man, rustig op de achtergrond aanwezig. Een Zorgdrager, Monitor.

Zijn Zorgdragerrol springt eruit in de testuitslag.

In het gesprek met hem over zijn teamrollen vraag ik hem dan ook of hij soms letterlijk pijn in zijn buik krijgt van de grote waterprojecten die hij leidt? Hij wordt stil. Ik laat hem en wacht op wat er komen gaat. Hij kijkt me vervolgens verbaasd aan. Hoe kan ik nu weten dat hem dat dwars zit? Wanhopig gaat door; hij wil van die buikpijn af. Manager is hij. Daadkracht heeft hij nodig. Een sterke wil. Een Vormer, dat is de Teamrol die hij wil.

Het wordt wederom stil. Hij wordt rustig, kijkt me aan en vraagt zich vertwijfeld hardop af, of hij wel geschikt is voor zijn baan.

Hij ontroert me. Tegenover me zit een jonge man vol emoties. Sterk wil hij zijn, de man die de orders uitdeelt. Zijn kracht ligt zó overduidelijk ergens anders.Ik vraag hem hoe het zit met zijn gevoel voor de risico’s in die langlopende, infrastructurele projecten. Met zijn combinatie van Zorgdrager en Monitor kan ik me voorstellen dat hij daar een neus voor heeft. Hij begint te glimlachen. Ja, daar is hij goed in. Trots vertelt hij me een voorbeeld uit een eerder project. Zijn baas wilde niet naar hem luisteren maar hij was blijven zeuren, net zo lang tot zijn baas overtuigd raakte en de plannen aangepast werden.

Waar haalde hij toen de kracht vandaan om te blijven zeuren, net zo lang tot ze naar hem luisterden? Hij kijkt me verontwaardigd aan: daar is geen kracht voor nodig. Hij weet het gewoon. Hij heeft er over nagedacht. Hij kan het hen uitleggen. Dat heeft allemaal niets met kracht van doen.

Ik zie hem denken: ze begrijpt er niets van. Ik vraag toch door; hoeveel mensen kent hij die voelen waar het mis zit? Die dat naar derden kunnen verwoorden met argumenten?

Zijn voelen, zijn weten, zijn uitleg kunnen geven, is ook kracht. Een andere kracht dan die van de Vormer, maar ook kracht. Hij begint te twijfelen.

Langzaam loopt hij in gedachten naar de andere cursisten. Ik blijf achter op de veranda.

Ook ik heb stof tot nadenken, uitkijkend over de prachtige ommuurde tuin met op de achtergrond duidelijk hoorbaar het drukke verkeer van Caïro. Het Teamrolmodel werkt, ook in het Midden-Oosten. De teamrollen zijn duidelijk herkenbaar in gedrag. De individuele gesprekken geven, net als in Nederland, de mogelijkheid voor bijzondere ontmoetingen."

En ook in België zijn die gesprekken bijzonder, waarderend en respectvol. Ook met collega's.

Het wordt dus uitkijken naar een volgend gesprek, een volgende ontmoeting.

Met dank aan José Houweling en de Teamrol Academie.

Recent Posts

See All
bottom of page